بیدارباش فناورانه بعد از جنگ پیشرفت دانش پهپادی و اخلالگرهای دیجیتال

بیدارباش فناورانه بعد از جنگ پیشرفت دانش پهپادی و اخلالگرهای دیجیتال

به گزارش گردو دانلود، عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر با اشاره به این که جنگ تحمیلی 12 روزه یک بیدارباش فناورانه است، اظهار داشت: باید نسبت به ارتقا سطح فناوری در پهپادها و شناورهای هدایت پذیر از دور اقدام نمود.



دکتر محمدهادی زاهدی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی، در گفتگو با خبرنگار مهر، جنگ تحمیلی ۱۲ روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی را نه فقط یک رویارویی نظامی، بلکه آزمایشگاهی واقعی برای سنجش نقش و تأثیر فناوری های پیشرفته در منازعات آینده توصیف کرد و اظهار داشت: این درگیری کوتاه اما شدید نشان داد که برتری فناورانه می تواند حتی میدان نبردهای نامتقارن را نیز دگرگون کند.

اقتدار علمی، با اهمیت ترین مولفه اقتدار دفاعی و اقتدار ملی است


عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اضافه کرد: ترور و به شهادت رساندن همزمان فرماندهان نظامی و نخبگان دانشگاهی ثابت کرد که اقتدار علمی، با اهمیت ترین مولفه اقتدار دفاعی و اقتدار ملی است و تجلی این کلام گهر «العلم سلطان من وجده صال و من لم یجده صیل علیه»، یعنی علم اقتدار است و هر کس این قدرت را به چنگ آورد می تواند تحکم کند و هر کسی این اقتدار را به دست نیاورد، بر او غلبه پیدا می کنند و به او تحکم می کنند.

هر محقق خودرا یک افسر در جبهه علم بداند


زاهدی تاکید کرد: پژوهشگران و فناوران ایرانی امروز در خط مقدم امنیت و اقتدار ملی هستند و در این نبرد فناورانه دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و نخبگان علمی کشور باید به میدان بیایند و هر محقق خودرا یک افسر در جبهه علم بداند.

لزوم ورود پژوهشگران در ساخت پهپادهای نسل جدید


این پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی ضمن تأکید بر این که امنیت ملی دیگر فقط ماموریت نیروهای مسلح نیست بلکه محصول هم افزایی میان دانش، فناوری و اراده ملی است، تصریح کرد: پژوهشگران ایرانی باید در طراحی الگوریتم های هوش مصنوعی، توسعه سیستم های بومی سایبری، ساخت پهپادهای نسل جدید و طراحی سیستم های اخلالگر الکترونیکی نقش آفرینی کنند.

جنگ تحمیلی ۱۲ روزه یک بیدارباش فناورانه است


وی ضمن تاکید بر این که تعامل و هم افزایی مراکز تولید علم و دانش و مراکز تبدیل این دانش به فناوری و صنعت نه فقط امنیت کشور را تقویت می کند بلکه به تقویت اقتصاد دانش بنیان و تاب آوری فناورانه نیز می انجامد، خاطرنشان کرد: جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را نباید تنها یک تهدید تقی کرد، بلکه باید آنرا یک بیدارباش فناورانه به شمار آورد که می توان از دل آن جهشی تاریخی در راه اقتدار فناورانه رقم زد.

جنگ های آینده، جنگ الگوریتم ها و داده هاست


زاهدی افزود: تجربه این ۱۲ روز نشان داد جنگ های آینده، جنگ الگوریتم ها و داده هاست و سرعت تصمیم گیری، پردازش اطلاعات در زمان واقعی و پیش بینی حرکات دشمن همگی مستلزم قابلیت بالا در استفاده درست از هوش مصنوعی و فناوری های هوشمند است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در جواب این پرسش که ایران چه طور باید از این تجربه برای جهش در فناوری های راهبردی استفاده نماید، اظهار داشت: پاسخ را می توان در چهار بخش تحلیل کرد؛ درسهای کلیدی جنگ ۱۲ روزه، اولویت های فناورانه ایران بعد از جنگ، نقش پژوهشگران در امنیت ملی و آینده رقابت فناورانه در منطقه.
این پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی درسهای کلیدی جنگ ۱۲ روزه را در ادامه اینطور تبیین کرد و اظهار داشت: اولین درس، سلطه هوش مصنوعی در شناسایی و هدف یابی بود که رژیم صهیونیستی با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی و با تحلیل داده های شبکه های ارتباطی، تصاویر پهپادی و ماهواره ای اهداف را مورد حمله قرار داد و این نشان داده است ایران نیز باید سیستم های خودکار شناسایی هدف مبتنی بر هوش مصنوعی را توسعه دهد تا زمان واکنش در دفاع و حمله کم شود.

فضای سایبری جبهه اصلی جنگ های آینده خواهد بود


او اضافه کرد: در جنگ سایبری، دشمن با هدف ضربه زدن به زیرساخت های اصلی کشور همچون شبکه های ارتباطی، بانکی و انرژی کشور کوشش کرد تاب آوری اجتماعی، کارهای روزمره و زندگی مردم را هدف قرار دهد. این مسئله نشان داده است که فضای سایبری جبهه اصلی جنگ های آینده خواهد بود و نیازمند توجه ویژه است.

لزوم استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین برای ردیابی و خنثی سازی تهدیدات


زاهدی در ادامه اظهارات خود ضمن تأکید بر این که باید پدافند سایبری هوشمند را با تأکید بر تربیت و حفظ نیروی انسانی متخصص تقویت نماییم، اظهار داشت: همین طور لازم است از الگوریتم های یادگیری ماشین برای ردیابی و خنثی سازی تهدیدات در لحظه بهره ببریم و در سویی دیگر تجهیزات راهبردی در عرصه ارتباطات و شبکه را تولید نماییم. علاوه بر این در کنار تکمیل شبکه ملی اطلاعات، توسعه شبکه فیبر نوری ملی با جدیت بیشتری پیگیری شود.
این استاد دانشگاه استقلال نرم افزاری و توسعه سیستم عامل بونی و طراحی سیستم های بومی مانند IDS، IPS، را از اولویت های مهم دیگر در این عرصه نام برد.

عملیات روانی مکمل جنگ میدانی


وی اضافه کرد: یکی دیگر از ابعاد مهم این جنگ ۱۲ روزه، عملیات روانی و جنگ داستانها بود که رژیم صهیونیستی با ترکیب عملیات سایبری، روایت سازی و سیستم های خودکار، جنگ ترکیبی پیشرفته ای را به کار گرفت و از هوش مصنوعی برای تأثیرگذاری بر ادراک عمومی و تحریف واقعیت ها در شبکه های اجتماعی بهره برد.

اسرائیل با روبات های هوشمند، برای فریب افکار عمومی محتوا تولید کرد


عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اظهار داشت: اسرائیل با طراحی بات ها و تحلیل احساسات کاربران محتواهایی برای فریب افکار عمومی و ایجاد رعب در جامعه و همین طور تغییر برداشت و ذهنیت جامعه جهانی نسبت به جنگ تولید کرد به صورتی که تحلیل ها نشان داده است ۸۵ درصد محتوای طرفداری از اسرائیل در شبکه های اجتماعی توسط روبات های هوشمند منتشر می شود.

باید در فناوری های رویارویی با جعل عمیق سرمایه گذاری کنیم


او تاکید کرد: باید روی فناوری های رویارویی با جعل عمیق، توسعه ابزارهای هوشمند جنگ روایت ها، پیشرفت سواد رسانه ای و آگاهی بخشی امنیت سایبری عمومی و تخصصی سرمایه گذاری کرد.

سامانه های تصمیم گیری خودکار برای فرماندهی دفاعی طراحی شود


این پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی اولویت های فناورانه ایران بعد از جنگ را چنین بیان کرد و اضافه کرد: اولین اولویت فناورانه ایران بعد از جنگ در عرصه هوش مصنوعی است که باید سیستم های تصمیم گیری خودکار برای فرماندهی دفاعی طراحی شود و برای دفاع از ایده ها و محصولات دانش پایه در این حوزه باید صندوق سرمایه گذاری ملی ویژه فناوری های راهبردی راه اندازی شود.

ارتقا سطح فناوری های پهپادها و روبات های زمینی


این استاد دانشگاه در ادامه ضمن تأکید بر این که باید از هوش مصنوعی در تمامی تجهیزات دفاعی و نظامی همچون تولید انبوه پهپادهای خودمختار و سیستم های پدافندی پیشرفته استفاده کرد، خاطرنشان کرد: باید نسبت به ارتقا سطح فناوری های استفاده شده در پهپادها، شهپادها (شناور هدایت پذیر از دور) و روبات های زمینی اقدام نمود.

اخلالگرهای الکترونیکی برای رویارویی با تجهیزات دشمن تقویت شود


زاهدی همین طور پیشنهاد کرد که اخلالگرهای الکترونیکی برای رویارویی با تجهیزات و تسلیحات دشمن باید تقویت گردد و بر مطالعه برای طراحی و پیاده سازی شبکه های ارتباطی امن مبتنی بر رمزنگاری کوانتومی تمرکز شود.
وی در ادامه پیشنهاد کرد که مراکز رصد هوشمند برای شناسایی کمپین های جعلی راه اندازی و دیپلماسی سایبری برای دفاع از روایت ملی بصورت تخصصی آموزش داده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی درباره ی نقش پژوهشگران و فناوران ایرانی در وضعیت حال حاضر اظهار داشت: دانشگاه ها باید پژوهشگران و اساتید را برای تبدیل پژوهش های دانشگاهی به پروژه های عملیاتی و کاربردی حمایت و همکاری دانشگاه ها با نهادهای دفاعی را تقویت نمایند.

استارت آپ های امنیتی در عرصه هوش مصنوعی و رباتیک حمایت شوند


زاهدی در ادامه تاکید کرد که استارت آپ های امنیتی فعال در عرصه هوش مصنوعی و رباتیک باید مورد حمایت جدی قرار گیرند، چونکه این شرکت های نوآور توان تولید محصولات راهبردی در عرصه های سایبری و نظامی را دارند و می توانند قسمتی از ظرفیت فناورانه کشور را به یاری بخش دفاعی کشور بیاورند.

تعامل با کشورهای همسو برای انتقال فناوری


وی همین طور تعامل هدفمند با کشورهای همسو را برای انتقال فناوری های حساس و راهبردی ضروری دانست و اظهار داشت: این همکاری ها می تواند به تسریع روند بومی سازی فناوری و تقویت زیرساخت های دفاعی کشور کمک نماید.

اگر برنامه فناورانه نداشته باشیم با شکاف راهبردی مواجه خواهیم شد


این پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی درباره ی آینده رقابت فناورانه در منطقه عنوان کرد: جنگ ۱۲ روزه نشان داد رقابت آینده، رقابت فناوری های هوشمند است و برخی کشورهای منطقه مانند ترکیه، امارات و عربستان در این عرصه سرمایه گذاری سنگین کرده اند و از همکاری با کشورهای پیشرفته بهره می برند.
زاهدی هشدار داد: باید برنامه های فناورانه و پروژه های راهبردی داشته باشیم، که با شکاف راهبردی مواجه نشویم و یقیناً با اتخاذ رویکرد های هوشمندانه و با عنایت به ظرفیت عظیم دانشی، ایران می تواند به قدرت اول فناورانه منطقه تبدیل گردد.
او اضافه کرد: کشور با داشتن نیروی انسانی متخصص و متعهد، زیرساخت های علمی مناسب و اراده ملی قوی، قادر می باشد در چند سال آینده به یکی از قدرت فناورانه منطقه و جهان تبدیل گردد.

چند سفارش راهبردی برای پیشرفت توان فناورانه کشور


زاهدی با جمع بندی مباحث مطرح شده، چند سفارش راهبردی برای پیشرفت توان فناورانه کشور ارائه نمود. وی نخست بر ضرورت تشکیل مرکز ملی هوش مصنوعی دفاعی تاکید کرد و اظهار داشت: مرکزی باید ایجاد شود که وظیفه آن هماهنگی میان نهادهای نظامی و علمی در عرصه تکنولوژی های جدید باشد.
وی همین طور اختصاص بودجه های ویژه به پروژه های کلیدی در عرصه های امنیت سایبری و هوش مصنوعی را از الزامات امروز کشور دانست و بر تربیت نیروی انسانی متخصص در رشته های نوین و میان رشته ای همچون مهندسی هوش مصنوعی دفاعی، امنیت سایبری و امنیت داده ها تاکید کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در آخر خواهان تقویت ارتباط صنعت دفاعی با دانشگاه ها بمنظور بومی سازی فناوری های حساس و راهبردی شد.

1404/04/10
11:27:06
5.0 / 5
21
تگهای خبر: ارتباطات , اساتید , استارت آپ , الكترونیك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱