کمک قارچ های زامبی ساز به تولید داروهای جدید ضد ویروسی و سرطان

کمک قارچ های زامبی ساز به تولید داروهای جدید ضد ویروسی و سرطان

گردو دانلود: دانشمندان می گویند قارچ هایی که برخی حشرات را به بردگی می گیرند و اصلاحا قارچ های زامبی یا زامبی ساز نامیده می شوند، می توانند به تولید داروهای جدید ضد ویروسی و داروهای مقابله با سرطان کمک کنند.


به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، محققان درحال پرورش قارچ هایی در لابراتوار هستند که از سایر حشرات تغذیه می کنند، چونکه می گویند این قارچ های زامبی می توانند به تولید داروهای ضد ویروسی و ضد سرطانی جدید کمک کنند.
یک قارچ موسوم به سرچماقی(Cordyceps) با نام مستعار قارچ زامبی، در آلوده کردن و کشتن حشرات استاد است. این قارچ در بدن حشره رشد می کند و شبکه ای از رشته ها را به وجود می آورد که عضلات حشره را تحت کنترل خود درمی آورد و هنگامی که بدن حشره را بطور کامل از مواد مغذی تهی کرد، رشد می کند و از بدن حشره بیرون می زند و در حقیقت از گوشت حشره جوانه می زند و هاگ های خودرا آزاد می کند تا قربانیان بیشتری را مبتلا کند.
سرچماقی ها سرده ای از قارچ های کیسه ای هستند که ۴۰۰ گونه از آنها تا حالا شناخته شده است. تمامی سرچماقی ها زندگی انگلی دارند و بر بدن حشرات و بندپایان می رویند. چند گونه از آنها نیز بر تنه سرچماقی های دیگر زندگی می کنند. شناخته شده ترین گونه آن قارچ کرم ابریشم است که در پزشکی سنتی تبت و چین کاربرد دارد.
در صورتیکه کاری که این قارچ ها می کنند بسیار وحشتناک به نظر می آید، قارچ سرچماقی پتانسیل دارویی قدرتمندی نیز دارد. این قارچ حاوی یک ترکیب فعال زیستی به نام کوردی سپین(cordycepin) است که بطور بالقوه می تواند به داروهای جدید ضد ویروسی و داروهای سرطان تبدیل گردد.
با این وجود، قارچ سرچماقی مانند سایر قارچ ها رشد نمی نماید. آنها در طبیعت نادر هستند و رشد قارچ های سالم از این نوع در لابراتوار تابحال یک چالش بوده است.
در مطالعه ای که بتازگی انتشار یافته است، پروفسور می کیونگ لی از دانشگاه ملی چانگ بوک(Chungbuk) و تیمش همچون دکتر آیمان تورک راهی برای رشد این قارچ ها در لابراتوار بدون از دست دادن قدرت آنها پیدا کردند.
یافتن غذای مناسب
به طور معمول قارچ ها در لابراتوار ها روی دانه هایی مانند برنج قهوه ای رشد می کنند، اما سطوح کوردی سپین تولید شده توسط قارچ به سبب محتوای پروتئین پایین برنج بسیار پایین است.
حالا لی و همکارانش برای افزایش عملکرد کوردی سپین، حشرات خوراکی را به عنوان یک محیط رشد جایگزین برای آن آزمایش کردند. از آنجا که حشرات مختلف ارزش غذایی متفاوتی دارند، تیم تحقیقاتی بهترین وعده غذایی برای رشد این قارچ را بررسی کرد.
این تیم قارچ های زامبی را روی جیرجیرک ها، شفیره های کرم ابریشم، میل وُرم ها، ملخ ها، لاروهای گل خراش های خال سفید و سوسک های کرگدنی ژاپنی به مدت دو ماه پرورش دادند و سپس جهت بررسی نتایج، آنها را برداشت کردند.
همانطور که گمان می رفت، استفاده از حشرات مختلف برای تغذیه قارچ ها منجر به تفاوت رشد قابل توجهی در آنها شد.
قارچ سرچماقی در میل ورم ها و شفیره های کرم ابریشم بیشترین رشد را داشت و در لارو گل خراش ها و ملخ ها کمتر رشد کرد. با این وجود، این رشد حداکثری لزوماً با سطوح بالای کوردی سپین ارتباط نداشت و سرچماقی رشد کرده روی سوسک های کرگدنی ژاپنی، بالاترین میزان کوردی سپین را تولید کرد که ۳۴ برابر بیش از میزان تولید شده در شفیره های کرم ابریشم بود که ضعیف ترین عملکرد را به ثبت رساند.
دکتر لی می گوید: قارچ سرچماقی روی حشرات خوراکی حدودا ۱۰۰ برابر بیش از رشد روی برنج قهوه ای حاوی کوردی سپین بود.
فربه کردن قارچ سرچماقی
پژوهشگران بعد از تحقیقات بیشتر دریافتند که کلید دستیابی به سطوح بالای تولید کوردی سپین بیش از این که به محتوای پروتئین وابسته باشد، به میزان چربی موجود در بدن حشره بستگی دارد. بطور مشخص، سطوح بالای اسید اولئیک ممکنست برای سنتز کوردی سپین ضروری باشد. افزودن اسید اولئیک به غذای حشرات با عملکرد پایین موجب بهبود تولید کوردی سپین در سرچماقی های رشد کرده روی آن تا ۵۰ درصد شد.
دکتر لی می گوید: تحقیق ما بطور قانع کننده ای نشان میدهد که یک استراتژی بالقوه برای تقویت تولید کوردی سپین در رشد سرچماقی، استفاده از حشرات با محتوای اسید اولئیک بالا است.
بااینکه استفاده از حشرات خوراکی هنوز برای افزایش مقیاس در سطح صنعتی کافی نیست، اما پژوهشگران امیدوارند که این مطالعه به توسعه روشی اقتصادی تر برای تولید کوردی سپین برای مبارزه با بیماریهای ویرانگر منجر شود.
دانستن این که چه چیزی باید به این سرچماقی های بسیار گرسنه بخورانیم به این معنا است که می توانیم از قدرت آنها در کشف و توسعه داروسازی برای یافتن داروهای آینده در مقابل بیماریهای ویروسی و سرطان استفاده نمائیم.



1401/07/28
11:50:07
5.0 / 5
182
تگهای خبر: تولید , دانشگاه , محقق , مطالعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵