منشأ امیکرون حیوان است یا انسان؟

منشأ امیکرون حیوان است یا انسان؟

به گزارش گردو دانلود جهش های عجیب سویه ˮاُمیکرونˮ سبب شده پژوهشگران آمریکایی و انگلیسی به بررسی این مورد بپردازند که این سویه از حیوان نشات می گیرد یا انسان منشأ آن است.


به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا و به نقل از بیزینس اینسایدر، "اُمیکرون" (Omicron) حتی برای دانشمندانی که سویه های کروناویروس را بررسی می کنند، عجیب به نظر می آید.
اُمیکرون از حدود سه هفته پیش که برای اولین بار در کشور بوتسوانا شناسایی شد، در حدودا ۳۰ کشور گسترش یافته است. دانشمندان در تلاش هستند تا به درک تعداد جهش های نگران کننده ای بپردازند که می توانند اُمیکرون را نسبت به دلتا قابل انتقال تر کنند، تأثیر واکسن ها را کاهش دهند یا به بروز بیماری های شدیدتر منجر شوند.
اُمیکرون به سایر انواع شایع کروناویروس مانند آلفا یا دلتا شبیه نیست و خیلی از جهش های عجیب آن، پیش تر در انواع دیگر مشاهده نشده بود. دانشمندان تخمین می زنند که قدمت نزدیکترین اجداد اُمیکرون به اواسط سال ۲۰۲۰ باز می گردد.
"اندرو رید"(Andrew Read)، پژوهشگر "دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا"(PSU) که تکامل بیماری های عفونی را بررسی می کند، اظهار داشت: اُمیکرون، پسر یا دختر دلتا نیست. این سویه پیش تر از اصل و نسب بشری منشعب شده؛ ازاین رو برای مدتی در جایی بوده است. ازاین رو باید دید که آن منشأ کجاست؟ آیا یک شخص بوده است یا یک حیوان؟ جمعیتی از حیوانات یا جمعیتی از مردم که از آنها به درستی نمونه برداری نشده است؟
یکی از امیدوارکننده ترین نظریات این است که اُمیکرون در یک میزبان مبتلا به نقص ایمنی ظاهر شده است؛ مانند فردی که عفونت HIV درمان نشده داشته باشد. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، منشأ متداولی برای جهش هستند چونکه بدن آنها اغلب درگیر پاکسازی ویروس ها است و این مورد به عامل بیماری زا امکان می دهد تا ماه ها تکثیر شود.
"چریتی دین"(Charity Dean)، یکی از مقامات سابق "دپارتمان بهداشت عمومی کالیفرنیا"(CDPH) اظهار داشت: شاید این نظریه توضیح دهد که چرا اُمیکرون حاوی چنین تلفیقی از جهش های عجیب و غریب است.
وی ادامه داد: اُمیکرون به احتمال زیاد باید نتیجه تکامل مولکولی مداوم در یک میزبان باشد که به جمعیت وارد شده است.
در هر حال، بعضی از دانشمندان حاضر نیستند ایده گسترش اُمیکرون در یک گونه حیوانی را رد کنند. "رابرت گری"(Robert Garry)، استاد میکروبیولوژی و ایمن شناسی در دانشکده پزشکی "دانشگاه تولین"(Tulane University) باور دارد که اُمیکرون، حامل چندین جهش کلیدی است که می توانند به ویروس در آلوده کردن جوندگان کمک کنند.
"مارتین هیبرد"(Martin Hibberd)، استاد بیماری های عفونی نوظهور در "دانشگاه لندن"(University of London) اظهار داشت: ویروس امکان دارد به حیوانات وحشی منتقل شده باشد و ما مدتی آنرا ندیده باشیم و سپس، باردیگر بازگشته باشد. با این حال، ما شواهد زیادی در مورد آن نداریم.

احتمال تکامل سایر انواع کروناویروس در افراد مبتلا به نقص ایمنی
اُمیکرون در مجموع حاوی ۵۰ جهش است که بیشتر از ۲۰ مورد آنها کاملا جدید هستند. دانشمندان معتقدند که ویروس برای ایجاد این جهش ها، به فرصت های بسیاری برای تکثیر نیاز دارد و این نشانه می دهد که اُمیکرون احیانا در یک میزبان مبتلا به نقص ایمنی تکامل یافته است.
رید افزود: ما هم اکنون نمی دانیم که عفونت ها تا چه مدت می توانند در حیوانات باقی بمانند اما می دانیم که انسان های مبتلا به نقص ایمنی می توانند حامل عفونت های مزمن باشند.
پژوهشی که در سال ۲۰۲۰ در "New England Journal of Medicine" انتشار یافت، نشان داد که مبتلا شدن به کروناویروس در یک مرد ۴۵ ساله مبتلا به شکلی اختلال ایمنی معروف به "سندرم آنتی فسفولیپید"(Antiphospholipid syndrome)، به مدت پنج ماه ادامه داشت. جهش های کلیدی موجود در سایر انواع نگران کننده مانند دلتا، آلفا و گاما هم طی این مدت ایجاد شدند.
همچنین، پژوهشگران گمان می کنند که نوع آلفا در یک فرد مبتلا به نقص ایمنی بوجود آمده است. هیبرد اظهار داشت: اُمیکرون تا اندازه ای به من یادآوری می کند که نوع آلفا چگونه در انگلستان به وجود آمد. بنابراین است که مردم فکر می کنند این ویروس احیانا از یک بیمار نشات می گیرد.

توضیح منشأ ابتدایی با نظریه در ارتباط با حیوانات
دانشمندان می گویند که از نظر تئوری، این امکان وجود دارد که کروناویروس، حیوانات را به صورت مزمن آلوده کند. شیوع بیماری در گوزن دم سفید طی زمستان گذشته و راسوی هلندی طی ژوئن ۲۰۲۰ امکان دارد شواهدی در مورد این مورد باشد؛ باآنکه هیبرد و دیگران در مورد آن تردید دارند.


هیبرد افزود: نمی دانم چرا مبتلا شدن به این ویروس در یک حیوان، ساده تر از انسان است. ما در اروپا، مواردی از ابتلای راسو را دیدیم و نگران انواعی بودیم که به واسطه شیوع در راسوها به انسان منتقل شوند اما این مورد در نهایت ثابت نشد.
با این حال، نظریه حیوانی امکان دارد به توضیح اینکه چرا دانشمندان اولین مورد اُمیکرون را در ۹ نوامبر شناسایی نمودند، کمک نماید. اگر اُمیکرون در کمین حیوانات بود، تشخیص آن بسیار دشوار می شد.

بیمار صفر
رید اظهار داشت: اگر ما اُمیکرون را در یک جمعیت از حیات وحش پیدا نماییم، بدیهی است که مدرک محسوب خواهد شد اما شیوع مداوم این نوع، احتمال سرایت آن به گونه های جانوری را زیاد می کند، در صورتیکه پیش تر چنین نشده است. این بدان معناست که یک دریچه باریک وجود دارد تا نشان دهد که آیا حیوانات واقعا میزبان اصلی هستند یا خیر.
هیبرد در مورد دانشمندانی که پیرامون این گونه از حیوانات وحشی بیش از حد نمونه برداری انجام می دهند، ابراز نگرانی کرد چونکه تعامل ما با آنها، احتمال ظهور عوامل جدید بیماری زا را زیاد می کند.
هیبرد اظهار داشت: من نمی خواهم مردم به دنبال خفاش ها بروند چونکه امکان دارد بیشتر از حل کردن مشکل، مشکلات جدیدی را ایجاد کنند. اگر حالا اُمیکرون را در یک انسان مبتلا به نقص ایمنی پیدا نماییم، نمی دانیم که آیا بیمار صفر است یا خیر.
"بیمار صفر"(Patient Zero)، به اولین انسان بیماری گفته می شود که به بیماری ویروسی یا میکروبی آلوده شده باشد.
بدین ترتیب، دانشمندان با عنایت به کمبود اطلاعات باید بهترین حدس های خویش را بررسی نمایند.




منبع:

1400/09/16
12:47:28
5.0 / 5
519
تگهای خبر: دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳