خطا در تزریق واکسن آسترازنکا به کشفی غیرمنتظره منجر شد!

خطا در تزریق واکسن آسترازنکا به کشفی غیرمنتظره منجر شد!

یک اشتباه در میزان دوز تزریقی واکسن آسترازنکا به کشفی غیرمنتظره منجر گردید.


به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا و به نقل از نیواطلس، خطایی که سال قبل در تزریق واکسن آسترازنکا رخ داده بود، به کشف نتایج بهتر منجر گردید.
حالا پژوهشگران "Northwestern Medicine"، آن یافته های تصادفی را بازسازی کرده اند و نشان دادند که در بعضی از واکسن ها اگر دوز اول کمتر از دوز دوم تزریق شود، اثربخشی واکسن بیشتر خواهد بود.
اواخر سال ۲۰۲۰، به دنبال اعلام موفقیت آمیز بودن فاز ۳ آزمایش بالینی واکسن مبتنی بر آران ای پیام رسان (mRNA) کووید-۱۹، شرکت داروسازی آسترازنکا با همکاری دانشگاه آکسفورد خبر از نتایج هیجان انگیز واکسن خود داد. اطلاعیه مطبوعاتی اولیه نشان داد که این واکسن اثربخشی ۷۰ درصدی در جلوگیری از کووید-۱۹ دارد.
نتایج امیدوارکننده تری نیز وجود داشت، تزریق نصف دوز در مرحله اول و یک دوز کامل در مرحله دوم موجب اثربخشی حدود ۹۰ درصدی این واکسن می شد. اما به سرعت مشخص شد که این تزریق اشتباه بوده و جزوی از دستورالعمل های این شرکت نبوده است.
"منه پانگالوس" (Mene Pangalos)، از مدیران شرکت آسترازنکا که بر روی این تحقیقات کار می کند این خطا را یک "اشتباه مفید" خواند، بااینکه این شرکت در ابتدا تزریق اشتباهی را فاش نکرده بود. "پانگالوس" به نیویورک تایمز گفته که این خطا برای هیچ کس خطرناک نبود. او اضافه کرد: ما این خطا را اصلاح کردیم و مطالعات خودرا ادامه دادیم و تغییری در آن ایجاد نکردیم و موافقت کردیم که آن بیماران را نیز در مطالعات مورد بررسی قرار دهیم.
نخستین فاز آزمایش انسانی هر نوع واکسنی شامل مرحله ای به نام " افزایش دوز" است که در آن دو دوز با مقادیر کم به افراد تزریق می شود، اگر همه چیز مناسب باشد به سایر داوطلبین دوزهای مشابه با مقادیر بیشتر تزریق می شود.
"پابلو پنالوزا – مک مستر" (Pablo Penaloza-MacMaster)، نویسنده اصلی این تحقیقات می گوید: هدف، بررسی ایمن بودن واکسن است، بدین سبب دانشمندان از روش "افزایش دوز" استفاده می نمایند تا حداقل دوز مناسب برای ایجاد ایمنی کافی را دریابند.
در این مطالعات بطور معمول میزان دوز اول و دوز دوم یکی است. خطایی که در آزمایش های آسترازنکا رخ داد، بینشی متفاوت ارائه کرد که نشان می داد در صورت تزریق مقادیر کم تر در دوز اول واکنش ایمنی بیشتر می شود.
این تحقیقات جدید با هدف پاسخ به سوالی مهم در مورد داده های آزمایش انسانی واکسن آسترازنکا انجام شده است. به سبب تغییراتی که در دستورالعمل های آزمایش آسترازنکا رخ داد، گروهی که دوز اول کمتری دریافت کرده بودند، دوز دوم را با فاصله ی بیشتری نسبت به سایرین دریافت نمودند. بدین سبب آیا اثربخشی بیشتر واکسن در اثر تفاوت مقادیر دو دوز بوده است یا به سبب افزایش مدت زمان بین تزریق دو دوز؟
پژوهشگران برای پاسخ به این پرسش به بررسی پاسخ ایمنی موش ها در مقابل دو واکسن مختلف کووید-۱۹ یعنی کن ساینو (CanSino) و اسپوتنیک وی که هر دو در دسته ی واکسن های مبتنی بر آدنوویروس هستند و از وکتور ویروسی مشابه آسترازنکا استفاده می نمایند، پرداختند.
در این تحقیقات مشخص شد که تزریق دوز ابتدایی با مقادیر کم تر و به دنبال آن دوز دوم با مقادیر بیشتر موجب ایجاد پاسخ ایمنی بهتر هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت در موش ها می شود.
همین طور در این تحقیقات مشخص شد که این دستورالعمل در واکسن های آزمایشی HIV نیز که از وکتور مشابه واکسن کووید-۱۹ استفاده می نمایند، می تواند اثربخش باشد. این مساله نشان میدهد که چنین دستورالعملی می تواند بر واکسن های دیگر نیز اثر بگذارد.
یک مشکل بالقوه قابل توجه در این دستورالعمل وجود دارد. تزریق دوز ابتدایی با مقادیر پایین موجب ایجاد ایمنی اولیه ضعیف تری نسبت به تزریق دوز استاندارد می شود. این بدان معناست که فرد بعد از تزریق دوز اول به میزان کمتری در مقابل ویروس محافظت خواهد شد.
در کنار این یافته ها، پژوهشگران دریافتند که با افزایش فاصله میان تزریق دو دوز، پاسخ ایمنی بیشتری ایجاد می شود.
به قول "پنالوزا – مک مستر" مشکلی که به وجود می آید، این است که با کاهش میزان دوز اول و افزایش فاصله میان تزریق دو دوز افراد بیشتر در مقابل مبتلاشدن به ویروس لطمه پذیر خواهند شد و این مساله هنگام همه گیری که زمان در آن اهمیت زیادی دارد، ایده آل نیست.
او می گوید: با وجود همه گیری، افزایش فاصله دو دوز از نظر اخلاقی چالش برانگیز است، برای اینکه ما می خواهیم افراد سریعا بطور کامل واکسینه شوند. اما چنین نگاهی فوایدی نیز دارد و می تواند مدت زمان و قدرت پاسخ ایمنی را افزایش دهد. چنین موضوعی نه فقط برای واکسن ویروس سارس-کوو-۲ بلکه برای سایر واکسن ها مفیدست.
از آن جا که در این تحقیقات آزمایش های انسانی کمی انجام شده، پژوهشگران کنجکاوند تا یافته های خودرا روی انسان ها بررسی نمایند.
با این وجود خطایی که در تزریق واکسن آسترازنکا رخ داد، شواهدی قوی از اثربخشی بیشتر واکسن در نتیجه ی تزریق دوز اول کمتر با فاصله ی زمانی بیشتر بین دو دوز ارایه داده است.




منبع:

1400/08/05
19:47:50
5.0 / 5
664
تگهای خبر: استاندارد , پیام رسان , دانشگاه , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵